Dans la tête d’un jeune champion d’informatique

Publié le 24 janvier 2022

Adelina, Alexia, Alexandra, Andreea, Daria et Carla, élèves au lycée Jean-Louis CALDERON de Timisoara, veulent interviewer Alexandru LUCHIANOV. Cet élève de XIè année (l’équivalent de la 1ère) au Lycée Théorique International d’Informatique de Bucarest est connu pour avoir gagné la médaille d’or aux Olympiades internationales d’informatique.

Education, jeunesses d’Europe et sports

Contrairement aux élèves français, les élèves roumains sont régulièrement entraînés pour participer aux Olympiades, des concours régionaux ou internationaux dans différents domaines : mathématiques, linguistique, langue français ou bien informatique. Lorsqu’un élève gagne une médaille d’or, il fait la Une des médias roumains. C’est le cas d’Alexandru LUCHIANOV, qui est le plus jeune élève à avoir gagné la médaille d’or en informatique, alors qu’il était âgé de 15 ans. 

Pour trouver son contact, notre envoyée spéciale en Roumanie, Marine LEDUC, écrit à l’adresse mail donnée sur le site internet de son lycée, le Lycée Théorique International d’Informatique de Bucarest. Deux jours plus tard, elle reçoit un email de Alexandru LUCHIANOV qui répond qu’il n’a pas le temps de répondre aux questions des globe-reporters, et qu’il ne parle pas français.

Marine LEDUC lui explique le projet plus en détails et qu’il est possible de répondre en roumain. Il est d’accord pour répondre aux questions, mais par écrit, car il n’a pas beaucoup de temps pour une interview en face à face et aussi parce qu’il est cas contact : en effet, il y a plusieurs cas de Covid-19 dans sa classe. Marine lui envoie les questions et il lui répond le soir même avec quelques photos. 

La traduction de l’interview en français est disponible en téléchargement (voir ci-dessous)

Une interview réalisée en janvier 2022

In primul rand, ii salut pe colegii de la Liceul Jean-Louis Calderon – Timisoara, le mulțumesc pentru interes și le urez succes în tot ce întreprind. Am fost in Timisoara cu ocazia unui concurs si mi-a placut foarte mult orasul si oamenii. Din orașul vostru au venit mulți olimpici valoroși. De asemenea, sunt norocoși cu Facultatea de Matematică și Informatică de acolo care organizează concursuri interesante pentru elevi și studenți și are un departament bun în cercetare. 

Puteți să vă prezentați ?

În prezent sunt elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic de Informatica din București. Sunt pasionat de algoritmică și particip des la concursuri de programare. Am câștigat ca junior două medalii de aur la EJOI în clasele a VII-a și a VIII-a și ca senior la IOI o medalie de aur și o medalie de bronz. Am luat medalii de aur și la alte concursuri renumite precum IATI Shumen, RMI organizat de Colegiul Vianu din București, Olimpiada Metropolelor, Olimpiada Zhautikov. 

La ce vârstă ați descoperit informatica ?

Am început să studiez informatica în clasa a V-a. 

Cum se antrenează acum, în timpul pandemiei, un elev care a câștigat o medalie de aur la un concurs internațional ?

Ne antrenăm la fel ca și înainte de pandemie pe site-uri cu evaluare automată și cu concursuri precum codeforces.com sau pe cele românești : infoarena.ro, varena.ro și pbinfo.ro. Acestea sunt proiecte frumoase și utile făcute pe bază de voluntariat de elevi, studenți sau profesori pasionați și generoși. Povestea performanței românilor în informatică pornește de la aceste siteuri și de la un grup de profesori și studenți răspândiți în toate colțurile țării. 

Știm că pentru studenții români, toate deplasările în străinătate pentru a participa la competiții internaționale reprezintă o provocare din punct de vedere al cheltuielilor. Ce soluție ați găsit ?

În ultimii ani concursurile de programare au fost online și le-am dat în general din sediul liceului unde învăț cu filmare în timp real și supraveghere a profesorilor. Când am participat fizic, făceam parte din echipa României și costurile au fost suportate de Ministerul Educației. 

Știu că este o mare provocare pentru echipele de robotică să participe la competițiile internaționale din cauza costurilor, de aceea eu am ales doar concursurile de algoritmică online sau concursurile de programare oficiale care au buget. Timpul este foarte scurt și 5-6 concursuri internaționale pe an sunt suficiente pentru mine. 

Care sunt hobby-urile dumneavoastră, în afară de informatica ?

În timpul liber, mă întâlnesc cu prietenii, citesc, ascult muzică, fac sport sau plimbări în parc. Îmi plac și serialele SF, manga și jocurile video.

Ați câștigat prima medalie de aur în clasa a VII-a la Olimpiada Europeană de Juniori. Ce profesor v-a încurajat să câștigati ?

Profesorul meu din clasa VII a fost George Trifan, dar am avut și un mentor, student la doctorat în Anglia, Alexandru Nechifor. Le sunt foarte recunoscător că m-au făcut să iubesc informatica și să fiu ambițios. De asemenea, le sunt recunoscător și profesorilor cu care am lucrat la liceu, Ferhat Travaci, Pudak Nurberdiyev și Casian Pătrășcanu, precum și tuturor profesorilor de la lot, Adrian Panaete, Daniela Lica, Eugen Nodea, Ciprian Cheșcă, Marius Nicoli, Zoltan Szabo, Petru Oprița și alții. Fiecare în parte este un profesor valoros și un creator de genii în orașul lui, Botoșani, Ploiești, Târgu Jiu, Buzău, Craiova, etc. Foarte bune sunt și pregătirile pe care le țin studenții și chiar elevii. Și eu am avut norocul să țin asemenea pregătiri și sper că i-au ajutat pe colegii mai tineri. 

Cum sa desfasoara o zi normală ?

Dimineața merg la școală, apoi fac probleme de informatică, citesc sau fac alte activități. 

Cum a fost pregătirea dumneavoastră în timpul școlii online ?

Pentru liceul nostru, școala online a fost un succes. Ne-am simțit în siguranță, am interacționat la fel de bine ca în clasă, a fost liniște absolută și concentrare totală. Profesorii s-au simțit încurajați să ne arate mai multe filme, mai multe resurse online și să ne provoace să folosim noile tehnologii. Am depășit granițele manualelor și culegerilor cercetând și strângând informații pentru proiecte din toată lumea. Tehnologiile noi sunt un joc pentru noi acum. Mai mulți colegi și-au creat cluburi online de programare, astronomie, debate etc. care în acest an pur și simplu au înflorit. 

Îmi place foarte mult școala online și aș putea spune chiar că cele mai bune lecții de informatică le-am primit online. Au fost cele de la Alexandru Nechifor de acum 3-4 ani. 

Concurezi singur sau în echipă ?

Concurez și singur și în echipă. Sunt două concursuri de echipe pentru elevi : IOIT organizat de Colegiul Național de Informatică din Piatra Neamț care are și o etapă internațională în Italia și Adolescent Grigore Moisil organizat de un grup de studenți condus de Patrick Sava împreună cu Liceul Spiru Haret din București. Am avut noroc să fiu în echipe fantastic de bune cu persoane pe care mi le doresc prieteni pe viață și am medalii de aur și acolo. 

 Cum sărbătoriți o victorie, după ce ati câștigat o medalie ?

Obișnuiam să mergem cu colegii la masă și distracție în oraș, dar de când cu pandemia sărbătoresc mai mult împreună cu familia comandând pizza sau alte specialități pe care nu le consumăm de obicei. 

Cum vă sprijină familia dumneavoastră în pregătirea dumneavoastră ?

Părinții mi-au cumpărat o mulțime de cărți de informatică și matematică în română și în engleză. Calculator am unul performant primit ca premiu la olimpiada națională de informatică de la domnul Cristian Frâncu (fost olimpic internațional care face voluntariat predând elevilor informatică la nivel foarte înalt) și mai am și „unPi” de la Asociația unPi. În ultimul timp mă pregătesc pentru concursuri singur după un program ales de mine și îmi place această autonomie. În pregătirea de informatică, familia care mă sprijină este SEPI (Societatea pentru Excelență în Informatică).

Care sunt planurile de viitor după liceu ?

Incă nu am ales facultățile la care voi aplica. Voi încerca să găsesc o bursă în străinătate, dar îmi plac și variantele pe care le am în București la Facultatea de Matematică și la Politehnică pentru că impresiile de la colegii mai mari care au ajuns acolo sunt foarte bune. 

Aș vrea să încep să lucrez, dar și să particip la organizarea concursurilor pentru elevi așa cum fac acum studenții foști olimpici pe care îi admir, Tamio Nakajima, Alexandru Petrescu și alții. Sunt foarte fericit că în luna februarie am ocazia să particip la organizarea Info(1)Cup, un concurs internațional pentru juniori organizat de Centrul de Excelență din Ploiești. 

Sources photographiques

Photo réalisée en 2018 à Timisoara lors de l’Olympiade Balkanique d’Informatique. Alexandru LUCHIANOV est à droite.  © Alexandru LUCHIANOV
Photo réalisée en 2018 à Timisoara lors de l’Olympiade Balkanique d’Informatique. Alexandru LUCHIANOV est à droite. © Alexandru LUCHIANOV
Photo de Alexandru LUCHIANOV lors de l’Olympiade Européenne Junior d’Informatique en 2018. © Alexandru LUCHIANOV
Photo de Alexandru LUCHIANOV lors de l’Olympiade Européenne Junior d’Informatique en 2018. © Alexandru LUCHIANOV
Photo réalisée en 2018 à Timisoara lors de l’Olympiade Balkanique d’Informatique. Alexandru LUCHIANOV est à droite.  © Alexandru LUCHIANOV
Photo de Alexandru LUCHIANOV lors de l’Olympiade Européenne Junior d’Informatique en 2018. © Alexandru LUCHIANOV